Jahodová pokoušení ukaž mapuukaž foto

Jižní Čechy rozhodně nejsou jahodovou velmocí, přesto je u nás léto spojeno právě s nimi a jejich neodolatelnou vůní. Kdo by se u nás netěšil na prázdniny k babičce a na lívance s jahodovou kahudou? Najdete je na každé zahrádce a jsou první vlaštovkou nabídky sezónních jídel. 

Variací je mnoho, my vám na tomto místě představíme ta nejzásadnější jahodová pokušení, na která na Písecku můžete narazit.

Na prvním místě jsou to jahody samy

Nejvyhlášenější jahodové plantáže najdete jihozápadně od Písku v Bavorově. Výlet za jahodami můžete spojit s prohlídkou místního kostela a nedalekého pomezního hradu Helfenburk. V Bavorově si v sezóně můžete jahody koupit i sami nasbírat, ochutnat na místě místní jahodový koláč nebo skvělou jahodovou zmrzlinu.

Jako druhou tu máme kahudu

Kahuda je jihočeský výraz pro jahody s cukrem a zakysanou smetanou. Příprava je jednoduchá. Jahody rozmačkáte vidličkou a smícháte s cukrem a zakysanou smetanou. Podává se buď samotná, vychlazená, nebo si k ní můžete udělat lívance. My si ji často dáváme s chlebem namazaným domácím máslem a je to skvělá snídaně, oběd i večeře.

Jako třetí je tu jahodový džem

Ten náš má specifickou barvu, chuť i konzistenci a protože si ho nechceme nechávat pro sebe – tady je receptura:

Potřebovat budete 1 kg jahod, vanilkový lusk, šťávu z 1 citronu, 0,5 kg tmavého cukru a 0,5 kg medu

Jahody zbavíme stopek a nečistot, lehce pokrájíme (není nutné) a vaříme s rozkrojeným vanilkovým luskem na mírném plameni. Během varu sbíráme pěnu. Po cca 10 minutách přidáme cukr a ten rozvaříme. Dílo stáhneme z plotny a necháme zchladnout na přibližně 65 stupňů a přidáme teprve med. Pokud bychom med převařili, ztratí své cenné živiny. Plníme do horkých vyvařených sklenic, ihned zavíčkujeme. Necháme chladnout otočené dnem vzhůru. Uchováváme v chladnu a temnu. Džem vydrží letní sezónu tekutý, potom díky medu zcukernatí a má pevnější konzistenci. 

Pokoušení čtvrté:
Co by to bylo za léto bez jahodových knedlíků, uvařte si je s námi

Na jednoduché a lehké tvarohové těsto budete potřebovat 500g měkkého tvarohu (nejlépe odkapaný, pokud máte ve vaničce je to také možné, ale těsto se bude moc lepit, bude možná nutné přidat trochu mouky, ale ne moc, aby těsto nebylo zbytečně tvrdé), 200g hrubé mouky nebo krupice, 1 vejce, špetku soli.

A jak na to? Jahody omyjeme a zbavíme je stopek. Necháme stranou okapat a mezitím si připravíme těsto. Tvaroh dáme do větší mísy, přidáme vejce a špetku soli. Rovnoměrně zasypeme moukou a pořádně vypracujeme. Necháme odpočinout alespoň 5 minut. Dáme vařit vodu. Připravíme si jahody, větší překrojíme tak, aby měly všechny podobnou velikost. Těsto rozdělíme napůl, pomoučíme vál a z první půlky vyválíme dlouhý váleček, který potom rukou upravíme do dlouhé, úzké placky, vysoké asi 1 cm. Rozložíme jahody na placku tak, by měly z každé strany cca 1-2 cm těsta a šly dobře zabalit. Rozkrájíme placku a jahody obalíme. Do vroucí vody vkládáme knedlíky, opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Poté, co vyplavou na hladinu, vařte je ještě tak 3-5 minut – podle velikosti knedlíků. Knedlíky vyjměte z vody, dvěma vidličkami vždy každý roztrhněte. Servírujte posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem. Můžete přidat i kapku zakysané smetany.


nahoru