Boží milosti

Období končícího půstu si žádá přísun kalorií a boží milosti obalené cukrem vám dají dostatek energie, kterou budete potřebovat při velikonočním úklidu, procházkách Píseckem i návštěvách známých i příbuzných.

Suroviny: 6 žloutků • 1 celé vejce • 3 lžíce dobré smetany (ideálně 40%) • 3 lžíce Tuzemáku • špetka soli • hladké mouky tolik, kolik výše uvedené suroviny potřebují

Postup: do mísy dáme žloutky, vejce, smetanu, rum, sůl a mícháme a přisypáváme mouku. Musíme vytvořit hebké těsto. Je pružné, nádherně zbarvené díky dostatku žloutků. Nejprve míchejte vařečkou, poté propracujte rukama na vále. Propracování musí být dokonalé, aby těsto tvořilo puchýře. Poté z válečku těsta nakrájíme kousky (co kousek to bude velikost výrobku). Každý kousek těsta ještě propracujeme a vyválíme ho. Rozpálíme si v hrnci vyšší vrstvu sádla, do kterého dáme kousky mrkve, aby se nepřepalovalo. Ještě lepší je smíchat sádlo s přepuštěným máslem (GHI). Vyválené kousky těsta rádlem 3x prořízneme a smažíme do růžova. Můžeme také celé těsto rozválet a rádlem vykrájet libovolné tvary a ty smažit. Usmažené milosti sypeme cukrem ochuceným vanilkou. Servírujeme jako dezert ke kávě.


TIP:

Domácí vanilkový cukr

Do zavařovací sklenice dáme rozřízlý vanilkový lusk a obsypeme ho moučkovým cukrem. Je možné použít i mletý třtinový cukr. Po týdnu v uzavřený sklenici bude cukr vonět přirozeně vanilkou. Lusk lze použít vícekrát!


Předchozí
nahoru