Žahour
Po jahodovém pokoušení tu pro vás máme další sezónní laskominu. Princip je podobný, chuť a barva jiná. Borůvkový žahour je výborný třeba na lívance, neplněné kynuté knedlíky nebo vdolky. Podávat jej můžete teplý i studený, což je jeho velká výhoda.
Příprava je opravdu snadná:
Na půl kila borůvek budete potřebovat 1 lžíci másla, 50g cukru, 1 lžičku bramborové moučky a čtvrt litru smetany. Borůvky properete ve vodě, očistíte od lístků a stopek a zalijete smetanou. Pak přidáte máslo a cukr a všechno spolu povaříte. Ve zbylé smetaně rozmícháte moučku a zahustíte jí borůvky.
Můžete si samozřejmě dopřát tu "radost" a nasbírat si borůvky v lese, v sezóně si je ale bez problémů koupíte na tradičních trzích u děkanského kostela na Bakalářích.
A pokud to chcete mít úplně bez práce, zajděte si na něj do restaurace hotelu U Kapličky, kde ho každoročně v létě připravují pro malé i velké mlsouny.