Žahour

Po jahodovém pokoušení tu pro vás máme další sezónní laskominu. Princip je podobný, chuť a barva jiná. Borůvkový žahour je výborný třeba na lívance, neplněné kynuté knedlíky nebo vdolky. Podávat jej můžete teplý i studený, což je jeho velká výhoda.


Můžete si samozřejmě dopřát tu "radost" a nasbírat si borůvky v lese, v sezóně si je ale bez problémů koupíte na tradičních trzích u děkanského kostela na Bakalářích.


A pokud to chcete mít úplně bez práce, zajděte si na něj do restaurace hotelu U Kapličky, kde ho každoročně v létě připravují pro malé i velké mlsouny.

Věděli jste, že…

jméno žahour vstoupilo i do dějin české kinematografie? Jmenovala se tak plyšová hračka v jednom z filmů Alice Nellis. Několik scén tohoto filmu se natáčelo i u nás na Písecku.

nahoru