Jablečná pokoušení ukaž mapuukaž foto

Jablka, podzim a Písecko – jde to dohromady? No to si teda pište!

Pokoušení prvé: Jablka sama

Na každé zahradě, v každé aleji. Od prvních letních, skoro průsvitných jablek, přes šťavnaté podzimní odrůdy až k zimním težkooděncům, kteří vydrží v dobrém sklepě až do velikonoc. Jsou prostě všude a rozhodně nebudeme tvrdit, že je najdete jen na Písecku. Pro ta malá, strupovitá, ale sladká jak med, si můžete dojít na procházku krajinou. Jabloně lemují polní cesty a remízky a přemrzlá žlutá a červená jablíčka září do dálky ještě v době, kdy krajinu pokryje sníh. Můžete si je koupit na tržnici u děkanského kostela, kde prodávají své přebytky zahrádkáři. Velkou pěstitelskou oblast Malovicko – Lhenicko – Chelčicko najdete jižně od Písku, kde se můžete zásobit na zimu přímo u místních pěstitelů. V Písku v Žižkově ulici si v obchodě Moje Lhota můžete koupit nejen výborná jablka, ale i malovický nebo lhenický mošt, které vás udrží v dobré kondici po celou zimu.

Pokoušení druhé: Jablečné knedlíky

Sladké knedlíky jsou chloubou české kuchyně. Každému ovoci sluší jiný těstovitý kabátek. Jahody si libují v tvarohovém těstě, meruňky v odpalovaném a švestky ty si rádi hoví v bramborovém obalu. Borůvkám a jablkům však sluší nadýchaná, jemná, droždím čechraná peřina. Kynuté těsto je sice složitější na přípravu, ale je zbytečné se ho bát!

Suroviny: polohrubá mouka cca ¾ kg • mléko (ideálně čerstvé včetně smetany) • kostička droždí • vejce + žloutek • sůl • nahrubo natrouhaná jablka včetně slupky • drcené vlašské ořechy • skořice • moučkový cukr nebo mletý třtinový cukr • tvrdý tvaroh • zakysaná smetana

Postup: Na těsto na knedlíky si připravte mísu, do které nalejte hrnek vlažného mléka. Do něho rozdrobte droždí a přidejte trošku mouky, ale vzniklo řídké těstíčko. Nechte vzejít kvásek. To trvá cca 10 – 15 minut. Poté přidejte vejce se žloutkem, sůl a zadělejte polohrubou moukou spíše vlahé než tuhé těsto. Nechte dobře vykynout (asi ¾ hodiny).

Nastrouhaná jablka vymačkejte a ochuťte skořicí tak, aby vám to chutnalo, klidně i doslaďte. Vykynuté těsto rozválejte, a rozkrájejte na čtverce. Záleží jen na vás, jak knedlíky chcete velké. Na každý čtverec dejte lžíci jablek, trochu ořechů a opatrně zaviňte do tvaru knedlíku. Nechte pár minut dokynout a následně klaďte na utěrkou vystlaný pařáček, pod kterým prudce vře voda. Přiklopte a pařte 15 – 20 minut. Knedlíky nabydou a pára zaručí že se nesrazí, jako když je vaříte přímo ve vodě. Po uplynutí varné doby knedlíky vyndejte pomocí 2 vidliček a každý knedlík roztrhněte, aby vyšla pára. Horké knedlíky potřete lehce sádlem či máslem, neoschnou. Na talíř servírujete se strouhaným tvarohem, sypané cukrem a přelité zakysanou smetanou. Tu můžete naředit jogurtem neb ještě ochutit speciálním neslazený džemem z jablek (pokoušení druhé :-)).

Pokoušení třetí: Jablečný džem či přesnídávka bez cukru  

Pokud máte nadúrodu jablek nebo je koupíte výhodně nebo prostě chcete mít kvalitní domácí polotovar, udělejte si výbornou neslazenou přesnídávku!

Suroviny: 2 kg jablek (množství je ale na vás)

Postup: Jablka zbavte jadřinců, ale neloupejte! Pokrájejte je na kousky (na vzhled neberte ohledy) a dejte do litinového hrnce vařit, lehce podlejte vodou a vařte do změknutí. Když jsou jablka měkká a lehce rozvařená, rozmixujte je do hladka. Je dobré použít klasický mixér, ten ponorný to totiž neumí rozmixovat hladce. Směs můžete ochutit skořicí, ale i nechat přírodní. Jablečnou hmotou naplňte sklenice, zavíčkujte, naskládejte do hrnce vyloženého utěrkou, zalijte zcela horkou vodou a zavařte 10 minut. Zkušenější mohou sterilovat v zavařovacím hrnci při teplotě 90 stupňů 10 minut. Jablka jsou výborná jen tak, rozmíchaná v jogurtu, na krupicové kaši nebo smíchaná se smetanou a nalitá na jablečné knedlíky.

Pokušení poslední: Jablečný mošt

Říkali jsme si, že jablečný mošt je vlastně takový jihočeský burčák :-). Přichází s podzimem a provází nás většinou celou zimu až do jara. Ten vyhlášený malovický i ty z malých vesnických moštáren. Takže, když Moraváci smutní, že burčák je vypitý a svatý Martin daleko, my na Písecku si přiťukneme naším jablečným moštem…


Další
nahoru