Houbová omáčka s blbouny

Houbovka s blbounem je ryze letní jídlo, které je generacemi prověřené.

Blboun je kynutý knedlík, který se ve formě koulí vaří v páře a svým tvarem připomíná ovocný knedlík. Před servírováním se roztrhává a následně přelévá vroucí houbovkou. Pro větší hladovce servírujte s vařeným vajíčkem.

Suroviny: čerstvé na kousky nakrájené houby (ideálně se hodí mladé hřibovité houby), množství asi hluboký talíř nakrájených hub • 2 větší cibule • 3 x bobkový list, 5 kuliček nového koření, 5 celých pepřů • lžička drceného kmínu • máslo • smetana • mléko • hladká mouka na zahuštění • polohrubá mouka cca ¾ kg • mléko (ideálně čerstvé včetně smetany) • kostička droždí • vejce + žloutek • sůl • ocet

Postup: na másle zesklovaťte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte houby a lehce poduste. Přidejte koření, osolte a zalejte mlékem nebo mlékem a vodou v poměru 1:1. Nechte zhruba půl hodiny vařit. Již na začátku vaření smíchejte hladkou mouku (asi 2 lžíce) s vodou v hrnku a nechte odstát. Jakmile budou houby provařené, omáčku zahustěte připravenou moukou s vodou a provařte.  Zjemněte smetanou a dochuťte solí a octem. Omáčka má být jemná, hladká, vonící po lesních houbách. Na knedlíky si připravte mísu, do které nalejte hrnek vlažného mléka. Do něho rozdrobte droždí a přidejte trošku mouky, ale vzniklo řídké těstíčko. Nechte vzejít kvásek. To trvá cca 10 – 15 minut. Poté přidejte vejce se žloutkem, sůl a zadělejte polohrubou moukou spíše vlahé než tuhé těsto. Nechte dobře vykynout (asi ¾ hodiny). Do většího hrnce dejte vodu a parní síto (pařáček) a zahřejte. Z vykynutého těsta tvořte koule či kuličky, nechte pár minut dokynout a následně klaďte na utěrkou vystlaný pařáček, pod kterým prudce vře voda. Přiklopte a vařte 15 – 20 minut. Knedlíky nabydou a pára zaručí že se nesrazí, jako když je vaříte přímo ve vodě. Po uplynutí varné doby knedlíky vyndejte pomocí 2 vidliček a každý knedlík roztrhněte, aby vyšla pára.     

Servírujte knedlík uprostřed talíře přelitý omáčkou.


Předchozí
nahoru