Hnětýnky

Jedná se o tradiční pečivo, které se peče o poutích a posvíceních. Hnětýnka vypadá jako malý zdobný koláček. Receptů je celá řada, vyrábí se z třeného hutného těsta nebo také z těsta podobnému lineckému. Hnětýnka by měla být uměleckým dílem, neboť zdobnost pečiva je v tomto případě to nejdůležitější. Dle finálního vzhledu se dala odhadnout šikovnost a poctivost hospodyně. Hnětýnkou si také mohla svobodná dívka naklonit svého milého.

Zkusíte to sami? Není to vůbec těžké:

Na těsto budete potřebovat:

250 g másla, 250 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 6 vajec, vanilkový lusk nebo 1 balíček pravého vanilkového cukru, 2 lžíce Tuzemáku z Jindřichova Hradce, citronovou kůru, 1 lžičku prášku do pečiva

Na polevu si připravte:

200 g moučkového cukru, 1 lžíci horké vody a 3 lžíce Tuzemáku z Jindřichova Hradce     

Na ozdobení použijte:

Nejlépe a neoriginálněji kvítky, holubičky, srdíčka a různé perličky apod. (regionální produkt: www.cukroveozdoby.cz), dají se také použít mandle, či máslový krém.

Máslo o pokojové teplotě třeme s cukrem vanilkou a žloutky. Musí vzniknout hladká nadýchaná hmota, práci dost usnadní kuchyňský hnětač. Poté vmícháme rum, citrónovou kůru. Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva, opatrně ale důkladně vmícháme do vyšlehaného másla. Nakonec přidáme sníh z bílků. Těstem plníme do ½ máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formičky. Při pečení se těsto rovnoměrně rozteče a trochu vyskočí, peče se v troubě předehřáté na cca 150 °C asi půl hodiny. Hnětýnka má být světlá, přesto dobře propečená. Ještě horké vyklápíme, po vychladnutí potíráme horní část polevou. Připravíme ji tak, že vyšleháme uvedené ingredience. Lze také použít rozehřátou čokoládu. Zdobíme dle libosti. Hnětýnky necháme ideálně den v chladnu odležet.


nahoru