Bramborka

Tradiční na Písecku? Bramborka!

Hledali jsme a hledali, jaké tradiční jídlo by mohlo spojit celé Písecko. A došli jsme k zajímavému závěru. Je to bramborka. To nejprostší a nejjednodušší jídlo, jaké si dovedete představit. Prostě buchta z bramborového těsta, které vlijete na plech, dochutíte tím, co máte rádi nebo tím, co doma zrovna je. Peče se už celá staletí na celém Písecku, každý má svou drobnou modifikaci, zaručený postup, na který nedá dopustit.

Bylo opravdu těžké, najít univerzální recept. Někdo si ji dá jen tak na sucho, někdo ji servíruje k bílé kávě, jiný ji přikusuje k bramboračce nebo guláši. Existují i modifikace smažené, které jsou už jen na krok od bramboráku, další jihočeské speciality, která má svou domovinu na jih od nás.

Docela nás překvapilo, jak často nám bramborka vstoupila na Písecku do života v okamžiku, kdy jsme se o ni začali zajímat. A protože jsme jí při tom i dost ochutnali, přinášíme jednoduchý recept, který určitě vyzkoušejte, až se z Písecka vrátíte domů.

Na bramborku budete potřebovat:

  • 3 velké nastrouhané syrové brambory,
  • 1 l mléka,
  • 3/4 kg hrubé mouky,
  • 3 vejce,
  • kostičku droždí,
  • majoránku, kmín, česnek, sůl
  • sádlo, mák,
  • …a podle toho, jakou zvolíte variantu, pak:
    škvarky, nebo nakrájené uzené maso, případně salám

Postup:

Z vlažného mléka a droždí připravíte kvásek, do mísy dáte mouku, nastrouhané brambory, vejce, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, vykynutý kvásek, zbylé mléko a podle toho, pro jakou variantu jsme se rozhodli, škvarky, uzené, prostě podle vaší chuti. Vše pěkně promícháte a necháte vykynout. Mezitím vymažete plech sádlem a posypete mákem. V míse vykynuté těsto vlijete na plech a ještě chvíli je na něm necháte kynout. Pečete v troubě při 180 ˚C přibližně půl hodiny. Po upečení krájíte na čtverce. Podle tohoto receptu vyjde bramborka na dva plechy.

Dobrou chuť!

 


nahoru