Lázně Hotel Vráž ukaž mapuukaž foto

398 32 Vráž 1
tel.: 382 737 111
tel.: 800 101 135
pus (zavináč) lazne-vraz.cz
www.lazne-vraz.cz

RESTAURACE OTEVŘENA:
pondělí – neděle 10 – 22 h

Lázně Vráž otevírají své zámecké brány

Nabízejí služby všem, kteří hledají odpočinek, relaxaci a osobní přístup. Léčba v lázních je zaměřena hlavně na nemoci nervového a pohybového ústrojí a rehabilitaci.

V lázních Vráž vás nadchne zámecká atmosféra, osobité kouzlo anglického parku a rozmanitá nabídka léčebných pobytů, ale i relaxačních pobytů s wellness.

Lázně nabízejí pobyty na víkend, ale i na týden. Naleznete zde bohaté možnosti sportovního a kulturního vyžití, jedinečnou okolní přírodu a nepřeberné množství výletů po okolních přírodních, kulturních a technických památkách.

Recepty

Konfitované kachní stehno na špaldovém krupetu s houbami a česnekem

  • 3400 g kachní stehen
  • 40 g soli
  • 3 g kmínu

Ráno stehna očistíme, omyjeme a osušíme, důkladně osolíme zvenku i zevnitř a okmínujeme. Uložíme do pekáče a až do večera uskladníme v chladu. Večer stehna mírně podlijeme vodou, pekáč přikryjeme víkem a vložíme do trouby předem vyhřáté na 90°C. Nastavíme časovač na 10 hod. Troubu neotvíráme, stehna nekontrolujeme, nepodléváme, neotáčíme.

Ráno se můžeme na stehna mrknout, případně je polít výpekem či odebrat část vypečeného sádla, ale není nutné. Teplotu zvýšíme na 120°C a pečeme další 3-4 hodiny. Sundáme víko pekáče, stehna polijeme výpekem a dopečeme při teplotě 180°C do krásné zlatohnědé barvy.
Podáváme na špaldovém krupetu, které jsme podlili trochou výpeku.

Špaldové krupeto s houbami a česnekem

  • 600 g špaldových kroup
  • 100 g cibule
  • 100 g sádla
  • 100 g výpeku z kachny
  • 100 g sušených hub
  • 30 g soli
  • 1 g čerstvě mletého pepře
  • 30 g česneku

Propláchnuté špaldové kroupy uvaříme doměkka, scedíme a propláchneme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na sádle dorůžova. Sušené houby zalijeme vodou, uvaříme doměkka a drobně rozsekáme.

Do pekáče nasypeme uvařené kroupy, přidáme houby, vývar z hub, osmaženou cibuli, výpek ze stehen, směs osolíme, opepříme, přichutíme třeným česnekem a promícháme.

Upravenou směs vložíme do rozehřáté kroupy a necháme zapéci.

Jemná drůbeží paštika plněná sušenými švestkami ve slaninkovém kabátku, domácí chléb

  • 300 g kuřecí játra důkladně omytá, zbavená žilek a pokrájená na menší kousky
  • ½ lžičky sušený tymián
  • 3 – 4 lžíce smetana 33%
  • 100 g olej olivový
  • 150 g máslo
  • 100 g cibule – šalotka jemně pokrájená
  • 40 g česnek prolisovaný
  • 70 g sušené švestky – pokrájené na kousky
  • 1 dl portské víno
  • 3 g pepř bílý čerstvě namletý
  • 30 g sůl
  • pár kuliček růžového pepře na ozdobení
  • 100 g anglické slaniny

Nasekané švestky vložte do misky, zalijte portským vínem a ideálně přes noc nechte dobře namarinovat v lednici, následně slejte marinádu a dejte ji stranou. V kastrůlku rozehřejte máslo a nechte trochu vychladnout.

Do hlubší pánve dejte pár kapek olivového oleje, orestujte šalotky a přidejte játra. Chvilku poduste, přidejte česnek, tymián, posolte, dochuťte bílým pepřem a podle chuti přidejte 2–3 lžíce švestkové marinády, kterou jste si odložili bokem. Nechte zlehka odvařit tekutinu.

Játra vložte do mísy, přidejte sladkou smetanu, rozpuštěné máslo a důkladně rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Poté do směsi vmíchejte kousky marinovaných švestek.

Hotovou paštiku přelijte do formy, kterou jsme předem vyložili anglickou slaninou. Slaninou překryjte i vrchní část paštiky. Nechte ztuhnout v lednici.

Věděli jste, že…

zámek byl vystavěn na místě staršího vyhořelého zámku po r. 1881. V r. 1932 byl zámek koupen nemocenskou pojišťovnou soukromých úředníků, kteří zde zřídili sanatorium. K lázeňským účelům slouží od r. 1993 privatizované sanatorium dodnes.


nahoru